Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec

Desery

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 25.06.2009

Odsłon: 14870

Smaczne ciasto, długo utrzymuje świeżość.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem i c.waniliowym na puszysta masę. Dodajemy orzechy, potem mąkę z proszkiem (najlepiej przesiane), następnie kakao i owoce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolewamy mleko, by uzyskać lekko lejąca masę.

  2. Pieczemy ok pół godziny w 170 stopniach. Ciasto świetnie się komponuje z polewą czekoladową. :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jowita 16 lipca 2012 ostatnio tak się śpieszyłam, że zapomniałam ubić jajiek z cukrem, gdy wszystkie sypkie wymieszałam i wbiłam jajka to się zorientowałam, ze coś zle zrobiłam. Wszystko wymieszałam i dodawałam tyle mleka, że mieszając gęsta ale płynna masa. Upiekłam i "wyszło" świetnie, bez zakalca, wilgotne i pyszne. Piekłam w kwadratowej blaszce takiej 25 x 25 cm. Rewelacja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 19 lutego 2010 po ciastkach owsianych Amidalli to jest drugi hit w moim domu, znika zanim wystygnie :) wszystkim polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorota1311 08 listopada 2009 Ciasto może długo utrzymuje świeżość, ale samo nie utrzymuje się długo... :)
łasuchy pozdrawiają i dziękują za smakowity przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ania21K 12 października 2009 ciasto pycha, chociaż dodałam kakao rozpuszczalne i pewno temu jest więcej słodkie ale wyszło i szybko znikło!!! uwielbiam takie proste sposoby na ciasta!!! Pozdrawiam:):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 29 września 2009 Absolutnie gorzkie! To jest na dość małą keksówkę. :) Powodzenia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ania21K 29 września 2009 witam, dziś będę testować ten placuszek i mam pytanie czy kakao ma być to zwykłe gorzkie czy może byc to rozpuszczalne??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 26 czerwca 2009 Polecam. To zdrowe ciasto pełne pyszności, za to mało mąki, tłuszczu i cukru! :)

UPS, właśnie widzę, że zapomniałam o maśle! Jedna łyżka miękkiego masła, przed orzechami!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zielonacytryna 26 czerwca 2009 ojejku, to musi być pyszne! tyle orzechów i bakalii mmm... spróbuję przy najbliższej okazji :) (bez okazji staram się unikać słodyczy - niestety zbyt często mi to nie wychodzi.... ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 czerwca 2009 Mmm, ciasta tego typu to mój "słaby punkt" :) nigdy się im nie oprę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń