Do góry

Dania główne Przepis na:

Ostre kebaby

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 26.05.2009

Odsłon: 6675

Niezwykłe danie tureckie, które przeniesie Cię w krainę Orientu.

Składniki

  • mięso z kurzych piersi, 1/2 kg
  • chuda wieprzowina, 1/2 kg
  • jajko, 2
  • bukajzerka, 1
  • czosnek, 1 ząbek
  • Posiekana natka pietruszki, 3 łyżki
  • mleko, 1/2 szklanki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do zup, 2 łyżki
  • ostra mielona papryka, 1/2 łyżeczki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka, wieprzowinę oraz namoczoną uprzednio bułkę dwukrotnie zemleć. Do masy mięsnej dodać jajka, posiekaną pietruszkę przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, sól, pieprz, paprykę oraz przyprawę do zup. Dobrze wyrobić.

  2. Z przygotowanej masy formować wilgotnymi dłońmi wałeczki wielkości kopytek. Użyć kebaby w żaroodpornym naczyniu, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na ok 10 minut do piekarnika. nie dopuścić, by kebaby przypiekły się, lepiej, żeby dusiły się we własnym sosie.

  3. Po uduszeniu kebaby ostudzić, ułożyć w pojemniku, wyłożonym folią aluminiową. W kebaby można wkłuwać wykałaczki, udekorować je warzywami, np. pokrojoną rzodkiewką, świeżymi ziołami, sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń