Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykłe danie tureckie, które przeniesie Cię w krainę Orientu.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 84
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 84
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Składniki
Mięso z kurczaka, wieprzowinę oraz namoczoną uprzednio bułkę dwukrotnie zemleć. Do masy mięsnej dodać jajka, posiekaną pietruszkę przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, sól, pieprz, paprykę oraz przyprawę do zup. Dobrze wyrobić.
Z przygotowanej masy formować wilgotnymi dłońmi wałeczki wielkości kopytek. Użyć kebaby w żaroodpornym naczyniu, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na ok 10 minut do piekarnika. nie dopuścić, by kebaby przypiekły się, lepiej, żeby dusiły się we własnym sosie.
Po uduszeniu kebaby ostudzić, ułożyć w pojemniku, wyłożonym folią aluminiową. W kebaby można wkłuwać wykałaczki, udekorować je warzywami, np. pokrojoną rzodkiewką, świeżymi ziołami, sałatą.