Do góry

Przekąski Przepis na:

Owocowy indyk

Przepis dnia 2008-03-26
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 13015

Świąteczna potrawa.

Składniki

  • 1,5 fileta z piersi indyczej
  • po 10 dag suszonych moreli i śliwek
  • 20 dag rodzynek
  • duże kwaskowe jabłko
  • szklanka bułki tartej
  • jajko
  • po łyżeczce tymianku, papryki, rozmarynu i pieprzu
  • 2 pomarańcze
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • zasmażka błyskawiczna
  • 20 ml likieru pomarańczowego
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1 Mięso opłucz, ponacinaj tak, aby powstał duży, płaski płat, lekko ugnieć, oprósz solą i pieprzem. Przyprawy wymieszaj z suszonymi owocami, pokrojonym jabłkiem, bułką tartą, jajkiem i skórką otartą z 1 pomarańczy. Farsz rozsmaruj na mięsie, zwiń roladę. Pospinaj wykałaczkami. Mięso posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Piecz około 90 minut w temperaturze 190°C. W trakcie polewaj wodą i wytwarzającym się sosem. 2 Dżem podgrzej, przetrzyj przez sito. Wymieszaj z miodem i 2 łyżkami soku z pomarańczy. Na 20 min przed końcem pieczenia 1/3 posmaruj mięso. Drugą pomarańczę sparz, pokrój w cieniutkie półplasterki. Na 10 min przed końcem pieczenia mięso wyjmij, posmaruj 1/2 dżemu z miodem, przykryj półplasterkami pomarańczy (jak rybią łuską), posmaruj resztą dżemu. Wstaw do piekarnika, dopiecz. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Wywar przecedź. Rozprowadź sokiem z pomarańczy, dodaj fileciki wycięte z pomarańczy z otartą skórką. Gotuj 5 min. Dolej likier zagęść zasmażką błyskawiczną. Sos podaj do pieczeni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń