Do góry

Przekąski Przepis na:

Owocowy talerz

Przekąski

Autor: dzazgusia

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 156

Dodano: 07.07.2009

Odsłon: 1645

Samo zdrowie

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wiadomo że nie muszę pisać przygotowania potraw... sama ich nie uprawiałam ale chciałam się z wami podzielić swoim sukcesem...Jestem w trakcie rzucania palenia papierosów i cały czas bym jadła niestety nie mam czasu na robienie sobie różnych deserów i pieczenia ciast,więc owoce to najlepszy sposób w moim przypadku na deser a przy tym jaki zdrowy!!!!Polecam wszystkim zamiast czekolady czy innych tuczących smakowitości zacząć sezon owocowy Ja w każdy dzień tyle co wydawałam pieniędzy na paczkę papierosów wydaję na owoce...oby się opłacało...

  2. TRUSKAWKA To najbardziej znane potomstwo poziomek ma bardzo wiele zalet. W dziesięciu dekagramach jest aż 60 miligramów witaminy C, witamina Bı, B2 oraz A. Zawierają również prawie wszystkie makro i mikroelementy jakie znamy, a oprócz tego żelazo, fosfor, magnez i mangan. Ta skarbnica witamin potrzebnych dla zdrowia i urody zawiera tylko 40 kalorii

  3. JEŻYNA Właściwości lecznicze: Owoce jeżyny zawierają antocyjany i garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i własności antybiotyczne. Jeżyna reguluje przemianę materii, działa wykrztuśnie oraz moczopędnie. Sok z owoców jeżyn działa przeciwgorączkowo.Herbatki z owoców i liści mają działanie wzmacniające organizm, działają uspokajająco oraz moczopędnie. 100 g jeżyny zawiera: Magnez – 26 mg Osłodzone odwary z liści jeżyny stosowane są przy leczeniu anemii.

  4. Porzeczka działa moczopędnie, oczyszczająco i odświeżająco. Pobudza łaknienie, reguluje trawienie, tamuje krwawienia, wzmacnia organizm.. W różnych postaciach stosuje się przy puchlinie wodnej, utrzymującej się gorączce, niestrawnościach wywołanych brakiem soków trawiennych, zaparciach, migrenach oraz dolegliwościach serca, wątroby czy migreny 100 gram porzeczki średnio zawiera: Magnez -12 mg żelazo - 0,9 mg Wapń – 32 mg Fosfor – 27 mg Potas – 238mg Cynk – 0,2 mg 100 gram porzeczki średnio zawiera: witamina A - 211 j.m. witamina B1 – 0,06 mg witamina B2 – 0,02 mg witamina PP - 0,2 mg witamina C – 144 mg

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń