Do góry

Śniadania Przepis na:

Owsianka bananowa

Śniadania

Autor: zielonacytryna

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 666

Dodano: 13.07.2009

Odsłon: 21709

Pyszne i zdrowe śniadanie dla każdego.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z mlekiem. Wsypać rodzynki lub daktyle, i dodać pokrojonego banana. Wymieszać.

  2. Dodać masło i miód. Powoli wsypywać płatki owsiane, cały czas mieszając. Na koniec dodać szczyptę soli.

  3. Gotować ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Podawać na ciepło. Ilość płatków owsianych można zmienić, w zależności od tego czy wolimy gęstszą owsiankę czy rzadszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zielonacytryna 11 listopada 2009 Z figami owsianka musi być przepyszna! Ja dziś ugotowałam garnek na trzy dni (tak mi się płatków sypnęło jakoś...), ale następną porcję zrobię z figami. Dziękuję za podpowiedź :)
bboper - dziękuję za komplement, wszak mamałyga jest pyszna...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agatje 09 października 2009 Mozna inaczej. Dwie, trzy suszone figi drobno pokroic (figi mozna oplukac bedzie nieco mniej slodkie), dodac ok 300-350ml wody, szczypte soli. Zagotowac, dodac 2 garscie platkow owsianych zwyklych, albo orkiszowych. Gotowac na bardzo wolnym ogniu ( kipi! ) ok 10min, platki orkiszowe ok 15 min, odstawic na dalsze 5. Mozna dodac oliwe (ja dodaje olej z orzechow wloskich - jest zupelnie bez smaku i zapachu). Dla glodomorow dodatkowo 3-4 drobno pokrojone orzechy wloskie. Calosc przepyszna i bardzo zdrowa. Rozgrzewa i daje energie na pol dnia. Doskonale sniadanko na chlodne dni.

Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 września 2009 bboper, jak ci nie odpowiada to po prostu nie rób, czy ktoś ci to wciska na siłę? Jak dla mnie - pyszności, choć sól faktycznie zbędna ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bboper 14 sierpnia 2009 fuj... nie lepiej byłoby po prostu do mleka dodać płatki owsiane?!?!? po co to masło, miód i sól....mamałyga a nie zdrowe i pyszne sniadanie !!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rakhna 29 lipca 2009 Pyszne, słodziutkie i zdrowe. Jestem mile zaskoczona smakiem tej owsianki. Właśnie się zajadam, polecam wszystkim :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewela1690 27 lipca 2009 Potrawa wygląda na dość apetyczną :D spróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń