Do góry

Przekąski Przepis na:

Owsianka- zapiekanka

Przepis dnia 2011-05-23
Przekąski

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6198

Dodano: 23.11.2009

Odsłon: 29842

Początkowo była to podrasowana zupa gulaszowa, jednak danie w trakcie ewolucji zatraciło nieco swój pierwotny charakter i stało się - zapiekanką.

Składniki

  • 30 dag mięsa wierzowego
  • 2 szkl. soku pomidorowego
  • 2 pomidory kiszone
  • 1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. sera żółtego - utartego
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
  • 4 łyżki kopiate płatków owsianych błyskawicznych
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić i podsmażyć na oleju na złoto, dodać cebulkę ( w kostkę) i jeszcze chwilkę smażyć , aż cebula zbrązowieje.

  2. Wlać sok pomidorowy, dodać poszatkowane pomidory kiszone, doprawić - dusić na małym ogniu ok. 15 min, Następnie dodać fasolę , zagotować i wyłączyć.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać płatki owsiane, delikatnie zalać mieszaniną mięsną, posypać serem zółtym i piec w piekarniku 190 st. ok.15 min.

  4. Kiedy płatki nasiąkną pomidorowym sosikiem a ser ulegnie zezłoceniu, całość znacznie zgęstnieje i danie gotowe. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 23 maja 2011 Bardzo ciekawy przepis, no i te kiszone pomidory - zamierzam przetestować... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 12 lipca 2010 wygląda baaaardo apetycznie... Niebawem spróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 24 stycznia 2010 piotr- kiszenie pomidorów jest proste , identycznie jak ogórki wykładamy dno słoików koprem,dajemy czosnek i laskę chrzanu,nakłuwamy pomidory i zalewamy gorącą solanką ( płaska łyżka soli na litr wody) i ...gotowe :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 24 stycznia 2010 TYY!! ZIELONY GROSZEK !!! Zanim zaczniesz krytykowac, to sie podszkol trochę. A z czego jak nie z wieprzowiny jest najlepszy gulasz? Mozna go robić prawie z każdego mięsa odpowiednio przyprawiając, Ja często robie z róznego gatunku mięsiwa i jest super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piotr06101959 24 stycznia 2010 Witam. Wiele razy słyszalm o kiszonych pomidorach, ale nikt z moich bliskich nie potrafił mi podać sposobu ich kiszenia. Jeżeli jest to możliwe, to proszę o przesłanie tego przepisu.Pozdrawim Piotr

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 25 listopada 2009 ja sama kisiłam pomidory, ale nie widziałam takich w sklepie- z powodzeniem je zastąpisz puszkowymi, powodzenia i smacznego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gos456 25 listopada 2009 czytałam przepis gdy nie było zdjęcia i wyobrażałam sobie to danie zupełnie inaczej ,ale teraz tak mnie zaciekawiło że chyba w weekend wypróbuję, a pomidory kiszone można dostać w sklepie??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń