Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy olej i maślankę, przyprawy i mieszamy ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno być zwarte i lekko kleiste (w zależności od rodzaju mąki konsystencja może się różnić, dlatego należy ją wyregulować w razie konieczności mąką i olejem). Odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy w dłoniach kulkę, a następnie tę kulkę na macie lub stolnicy wałkujemy ręką do postaci paluszka o średnicy ok. 1 cm. Paluszki nie mogą być zbyt długie. Ciasto przy formowaniu powinno być plastyczne i nie może się rozrywać.
Na płaską blachę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go oliwą. Układamy na papierze paluszki, zachowując odstęp pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. C, potem bardzo delikatnie przewracamy paluszki na drugą stronę, żeby się równomiernie przyrumieniły i pieczemy kolejne 20 min. w tej samej temp. Paluszki wychodzą kruche, rumiane, lekko pikantne. Są dobre jako dodatek np. do zup, dipów oraz jako samodzielna przekąska. Można je przechować owinięte w papier śniadaniowy przez 2 - 3 dni. Mnie smakują z wymienionym zestawem przypraw, ale można próbować różne zestawy przypraw w zależności od indywidualnych upodobań. Można też ciasto posolić (ja ograniczam sól). Polecam :)