Do góry

Dania główne Przepis na:

Ozorki paprykowe

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 05.02.2009

Odsłon: 1801

Danie doskonałe na obiad.

Składniki

  • ozorki, 3-4
  • czerwona papryka, 2
  • duża cebula, 2
  • bulion z kostki, 1,5 szklanki
  • kieliszek białego wina
  • oliwa, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana, 2 łyzki
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • łagodna pasta paprykowa, 1 łyżka
  • Papryka słodka, 1 łyżeczka
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • sól
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ozorki namoczyć dwie godziny w zimnej wodzie, następnie wyszorować szczoteczką, usunąć gruczoły ślinowe, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 1,5 godziny. Papryki, cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. W dużym płaskim garnku rozgrzać oliwę, włożyć warzywa i poddusić 3 minuty, wsypać paprykę w proszku, wlać bulion, wino, dodać pieprz oraz listki laurowe, gotować aż warzywa staną się miękkie. Sos doprawić pieprzem Cayenne, solą, zagęścić mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Ozorki obrać ze skóry, pokroić w plasterki, włożyć do sosu, lekko podgrzać. Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń