Do góry

Przekąski Przepis na:

Ozorki wieprzowe w galarecie

Przekąski

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 1619

Dodano: 27.12.2012

Odsłon: 5424

Jedni OZORY uwielbiają,inni zaś nie znoszą ! Pracochłonne w przygotowaniu...ale walory smakowe niezapomniane ;-)

Składniki

  • 4 wieprzowe ozorki
  • włoszczyzna (marchew,seler,pietruszka)
  • 1 lub 2 op żelatyny ( w zależności od ilości wywaru)
  • groszek konserwowy
  • sól,pieprz ziarnisty,liść laurowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte ozory i obraną włoszczyznę włożyć do dużego garnka i zalać dużą ilością wody.Wsypać przyprawy i gotować na małym ogniu około 3 godzin lub dłużej.Co jakiś czas dolewając zimnej wody,aby "rosól" był klarowny. Kiedy ozory będą miękkie należy sprawnie przełożyć je do zlewu bądz miski i szybko zalać zimną wodą,będą się wtedy łatwo obierać ze skóry.Obrane ozory pokroić w plastry,ułożyć w pojemniczkach,ozdobić jarzynami i zalać wywarem z żelatyną. Wstawić na noc do lodówki.

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 28 grudnia 2012 Oczywiście...tylko wołowy ozór baaardzo długo musi się gotować.
Czasami kupuję troszkę większą porcję i robię część w sosie chrzanowym - na obiad...do ziemniaczków PYCHA !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ZofiaMaj 28 grudnia 2012 Apetycznie wygląda. Czy można w ten sam sposób zrobić ozorki wołowe ? Mąż jest muzułmaninem i nie ruszy wieprzowiny .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 27 grudnia 2012 Bardzo lubię salceson ozorkowy, ale nigdy nie odważyłam się zrobić ozorków.Podziwiam twoją pracowitość i uzdolnienia kulinarne. Galareta wygląda przepysznie.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń