Do góry

Przekąski Przepis na:

Ozory wieprzowe w galarecie

Przekąski

Autor: winogrono

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 67

Dodano: 30.12.2011

Odsłon: 8881

Przepis czasochłonny, ale WARTO!!!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ozory należy dobrze umyć, zalać wodą i gotować do momentu aż będzie schodzić z nich skóra (ok. 2 godz.)

  2. Obieramy ozory ze skóry, zalewamy świeżą wodą, dodajemy włoszczyznę, vegetę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.)

  3. Miękkie ozory wyjmujemy z garnka i kroimy na ok. 1cm talarki, po czym układamy w formy np. salaterki i dekorujemy według uznania np. gotowaną marchewką.

  4. Wywar z ozorów odcedzamy przez gęste sitko i dodajemy żelatynę - według przepisu na opakowaniu.

  5. Tak przygotowanym wywarem z żelatyną zalewamy wcześniej przygotowane formy z ozorami i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż zrobi się galareta i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń