Do góry

Przekąski Przepis na:

Ozory wieprzowe w galarecie

Przekąski

Autor: winogrono

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 88

Dodano: 30.12.2011

Odsłon: 6494

Przepis czasochłonny, ale WARTO!!!

Składniki

  • ozory wieprzowe, 5 szt.
  • włoszczyzna, 1 porcja
  • ziele angielskie, 8 szt.
  • liść laurowy, 3 szt.
  • vegeta, 1 łyżeczka
  • żelatyna, 1 opakowanie
  • sół, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ozory należy dobrze umyć, zalać wodą i gotować do momentu aż będzie schodzić z nich skóra (ok. 2 godz.)

  2. Obieramy ozory ze skóry, zalewamy świeżą wodą, dodajemy włoszczyznę, vegetę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.)

  3. Miękkie ozory wyjmujemy z garnka i kroimy na ok. 1cm talarki, po czym układamy w formy np. salaterki i dekorujemy według uznania np. gotowaną marchewką.

  4. Wywar z ozorów odcedzamy przez gęste sitko i dodajemy żelatynę - według przepisu na opakowaniu.

  5. Tak przygotowanym wywarem z żelatyną zalewamy wcześniej przygotowane formy z ozorami i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż zrobi się galareta i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń