Do góry

Desery Przepis na:

PĄCZKI

Desery

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15446

Dodano: 31.01.2009

Odsłon: 12087

Wykwintne!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru i kubkiem mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Z mąki i dodatków wyrobić ciasto, dodając drożdże i spirytus. Zostawić w ciepłym miejscu do wtrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, formować pączki. Cukiernicy robią tak: z części wyrośniętego,ciasta formująwałeko średnicy ok. 5 cm i krają go na plastry ok. 2 cm grubości. Na każdy kładą porcję marmolady. Następnie zlepiają brzegi ciasta, tworząc kulki, które układa się na stolnicy (obsypanej mąką) w odległości ok. 5 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym, głębokim tłuszczu (ze spirytusem) pod przykryciem. Usmażone pączki posypać cukrem pudrem (można wymieszać z wanilią) lub polukrować. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malga8 09 marca 2011 pyszne, zrobilam paczki z Twojego przepisu i wyszly rewelacyjne, usmazylam je bez nadzienia, a po upieczeniu wcisnelam do srodka konfiture z czarnej porzeczki i wierzch paczkow posmarowalam lukrem....polecam....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 18 stycznia 2010 do tluszcu dodac spirytus?? dobrze zrozumialam?? i osobno tez do paczkow??

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 05 maja 2009 Dziękuje za przepis.Pączki wyszły pyszne.POLECAM WSZYSTKIM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń