Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Desery

Autor: Arabelka

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 98

Dodano: 08.09.2009

Odsłon: 3031

Zaletą tych pączków jest ich puszystość.U mnie w domu szybko znikają.Smacznego.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z ciepłego mleka (ok.30*C) ,drożdży,łyżki cukru i części mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany,który pozostawiamy do wyrośnięcia (przesypując warstewką mąki) .Następnie dodajemy cukier,jaja,zapach ,mąkę mleko i wyrabiamy ciasto do odpowiedniej konsystencji .Pod koniec dodajemy roztopiony letni tłuszcz ,dokładnie wyrabiamy ,po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok.20 min. w cieple),Można przykryć.Dzielimy na kawałki,nakładamy nadzienie,formujemy pączki ,owijając nadzienie ciastem ,spłaszczamy ,odstawiamy do wyrośnięcia .Powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry )w smalcu rozgrzanym do temp.160-170*C.Posypać pudrem lub polukrować.(Najlepszą mąką do pączków jest typ 500 dobra jest Szymanowicka,od rodzaju mąki zależy jakość wyrobu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń