Do góry

Desery Przepis na:

pączki

Przepis dnia 2009-02-19
Desery

Autor: lenarafal

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 1941

Dodano: 01.02.2008

Odsłon: 45257

pączki

Składniki

  • kg mąki
  • 5 płaskich łyżek drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • wanilia
  • 5 żółtek
  • olej do smażenia
  • marmolada, dżem
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mleko, drożdże, łyżka cukru- mieszamy i czekamy aż podwoi swą objętość. dodajemy żółtka,mąkę,cukier,wanilię i wyrabiamy na jednolitą masę, po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy,wykrawamy szklanką, nakładamy dżem i lepimy pączki, gdy wyrosną smażymy je na oleju,na złoty kolor. można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jola047 27 stycznia 2011 przepis tragiczne , a może kucharz wyśmienity :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jola047 27 stycznia 2011 Przychylam się do wypowiedzi koper 99 , przepis tragiczny a może kucharz wyśmoinity:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koper99 05 lutego 2010 dziekuje ci bardzo tyle roboty na marne ,nie napisałas o tym masle ,przepis okropny ,uważajcie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joannakulig 04 lipca 2008 5 łyżek drożdży świeżych czy suchych?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń