Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • pączki na maślance
  • Ciasta
  • Przepis na

pączki na maślance

10.02.2015 Odsłon: 66968
5.0 (73 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Ewaaa
Ewaaa

Te pączki są delikatne i pulchniutkie, jedzą się same :D. Z tej porcji wyszło mi 30 sztuk pączków wykrawanych szklanką o średnicy 7 cm.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (33)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (33)

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Podwójny kotlet schabowy z boczkiem i serem

Dania główne Podwójny kotlet schabowy z boczkiem i serem

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 61

do 15 min 15 min
1
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik makowy z brzoskwiniami z twarogiem z wiaderka na kruszonce

Ciasta Sernik makowy z brzoskwiniami z twarogiem z wiaderka na kruszonce

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska

Odsłon: 147

do 30 min 30 min
2
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

Desery Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z masca...

  • Impreza
  • Owoce
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 1869

do 15 min 15 min
7
Wiesia-S
Wiesia-S
Ciasta

Drożdżówki z serem i dżemem wiśniowym

Ciasta Drożdżówki z serem i dżemem wiśniowym

Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 158

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Dania główne

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dania główne Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 1918

do 30 min 30 min
9
Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Śniadania Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Smaczna pasta na kanapkę na śniadanie, kolacja

  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 161

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Podwójny kotlet schabowy z boczkiem i serem

Dania główne Podwójny kotlet schabowy z boczkiem i serem

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 61

do 15 min 15 min
1
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik makowy z brzoskwiniami z twarogiem z wiaderka na kruszonce

Ciasta Sernik makowy z brzoskwiniami z twarogiem z wiaderka na kruszonce

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska

Odsłon: 147

do 30 min 30 min
2
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

Desery Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z masca...

  • Impreza
  • Owoce
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 1869

do 15 min 15 min
7
Wiesia-S
Wiesia-S
Ciasta

Drożdżówki z serem i dżemem wiśniowym

Ciasta Drożdżówki z serem i dżemem wiśniowym

Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 158

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Dania główne

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dania główne Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 1918

do 30 min 30 min
9
Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Śniadania Pasta z tuńczyka i kukurydzy

Smaczna pasta na kanapkę na śniadanie, kolacja

  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 161

do 30 min 30 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
pączki na maślance
Autor:
Ewaaa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 6 żółtek (z jajek M)
  • 50 gramów stopionego i schłodzonego masła, 50 - 55 gramów świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka w temperaturze ciała, 0,5 szklanki maślanki naturalnej w temperaturze pokojowej
  • 1/3 łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • do smażenia: około 0,9 litra oleju (użyłam rzepakowego)
  • ewentualnie około 4 kostek smalcu, można pomieszać olej ze smalcem
  • lukier: 1 pełna po brzegi szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej przegotowanej wody
  • dodatkowo: np. skóra pomarańczowa, posypka cukrowa
  • około 400 gramów dżemu, marmolady, powideł, konfitury, etc
Sposób przygotowania:
1

UWAGA: Jaja i maślankę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Najpierw sporządzamy zaczyn. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce do napęcznienia. W tym czasie przesiewamy resztę mąki z solą, resztą cukru, dodajemy 6 żółtek, wlewamy płynne, ale przestudzone masło.

2

Kiedy rozczyn ładnie nam urośnie, stopniowo na przemian z ogrzaną maślanką i spirytusem dodajemy go do mąki i zagniatamy elastyczne ciasto.

3

Gdyby ciasto bardzo się lepiło, możemy je podsypać maksymalnie 2 kopiastymi łyżkami mąki i porządnie wyrobić. Ostatecznie ciasto na pączki ma zostać lekko lepiące, gdyż gwarantuje nam to ich delikatność.

4

Ciasto odstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce do potrojenia objętości (u mnie trwało to około 50 minut, ale mam bardzo ciepło w kuchni).

5

Po wyrośnięciu ciasto krótko, ale dokładnie zagniatamy by je odgazować.

6

Następnie dzielimy je na dwie równe części. Jedną z nich przykrywamy ściereczką by nie obsechło i odstawiamy na bok. Drugi kawałek ciasta wałkujemy na lekko (!) obsypanym mąką blacie na grubość około 1 - 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółeczka (moja szklanka miała 7 cm średnicy, można zrobić większe).

7

Nasze pączki układamy na dużej tacy lub stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem w dość sporych odstępach od siebie, od papieru do pieczenia pięknie się odklejały po urośnięciu. UWAGA: Absolutnie nie posypujmy mąką miejsca, gdzie układamy powycinane kółeczka, jeśli będą nią pokryte, ona nam się przypali podczas smażenia.

8

W szerokim rondlu lub głębokiej patelni podgrzewamy olej, kiedy włożony trzonek będzie powodował odrywanie się bąbelków z dna garnka, czyli jakby "się smażył", to zjawisko pokazuję TUTAJ, na pierwsze smażenie wkładamy około 3 - 4 pączków i od razu przykrywamy garnek pokrywką (koniecznie!). Wiadomo, że najlepiej gdyby pokrywka była przezroczysta, ale jeśli takowej nie posiadamy, oczywiście od czasu do czasu możemy pod nią zerkać, żeby naszych pączków zanadto nie przysmażyć.

9

UWAGA: Pączki mają swobodnie pływać w oleju, mieć wokół siebie sporo luzu i mają się "bujać" podczas ich "szturchnięcia" :) Smażymy pączusie na MAŁYM ogniu, to ważne. Mają powoli się przysmażyć i "napuchnąć", a nie przysmażyć szybko i być surowe w środku. Kiedy pączki przybiorą ciemno złoty kolor, przekręcamy je na drugą stronę. Niektórzy czytałam, używają do tego dwóch patyczków do szaszłyków, ja po prostu używam trzonka drewnianego, którym leciutko podważam pączka i on ładnie przekręca się na drugą stronę.

10

UWAGA: Kiedy pączki smażą się już z drugiej strony, nie potrzeba ich przykrywać. Kiedy są ładnie rumiane, przekładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

11

Kiedy lekko przestygną, zabieramy się za nadziewanie. Do nadziewania użyć najlepiej tylki z długą końcówką. Przekłuć pączka i wcisnąć marmoladę. UWAGA: Wiadomo, że nie wiemy do końca ile tej marmolady już wcisnęliśmy, łatwo to sprawdzić, po wyciągnięciu tylki nadzienie ma nam lekko wypłynąć. Tutaj trzeba zachować zdrowy rozsądek, żebyśmy nie dostali w oko strzałem z marmolady ;-).

12

Kiedy nasze pączki już są nadziane, możemy przystąpić do lukrowania. Cukier rozprowadzamy z sokiem z cytryny i wodą, mieszamy dokładnie by nie powstały grudki, następnie lukrujemy pączusie. Żeby praca szła nam sprawnie i szybko, polecam użyć silikonowego pędzelka, ładnie się sprawdza.

13

No i gotowe :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki