Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis od mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i puszyste. Wprost idealne :)
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 303
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 303
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
W małym garnuszku przygotowujemy rozczyn. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, mąkę i cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto wraz z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy masę ręką do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przerabiamy chwilkę, aby odpowietrzyć ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz, po czym wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę, przyciskamy delikatnie dłońmi na grubość ok. 2 cm i wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady i następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem w dół. Odczekujemy chwilę aż zaczną rosnąć i wrzucamy je partiami do rozgrzanego głębokiego oleju. Pączki smażymy na średnim ogniu, z obu stron na jasnobrązowy kolor. Można przeprowadzić test suchości patyczka w razie wątpliwości. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku kuchennym, żeby odsączyć tłuszcz. Dekorujemy cukrem pudrem.