Do góry

Przekąski Przepis na:

Paczuszki ryżowe

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 22.04.2009

Odsłon: 4124

Ryż w kolejnej, niezwykle smakowitej i nietypowej odsłonie. Paczuszki ryżowe to doskonałe i oryginalne danie.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, a następnie ryż, chwilę podsmażyć i zalać 2,5 szklankami wywaru mięsnego lub warzywnego. Gotować, aż ryż pochłonie całość wody, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić i połączyć z jajkami i posiekanym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem.

  2. Liście kapusty sparzyć we wrzątku,skroić grubsze nerwy. Na liście kapusty nakładać porcje ryżu i zawijać. Paczuszki związać sparzonym liściem pora pociętym na długie paski.

  3. Gotowe poduszeczki układać w garnku, zalać osolonym wrzątkiem do pokrycia powierzchni, gotować pod przykryciem ok. 20 min.

  4. Do rondla wlać 0,5 l. wody, dodać kostkę rosołową i zagotować, po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę i zaciągnąć nią sos. Gotowe poduszeczki podawać z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń