Do góry

Dania główne Przepis na:

Paella z kurczakiem i owocami morza

Dania główne

Autor: GregoryPek

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 1022

Dodano: 27.12.2007

Odsłon: 5520

Porcja zawiera 420 kcal

Składniki

  • paczka mrożonych owoców morza, 500 g
  • podwójny filet z kurczaka, 1
  • czerwone papryki, 2
  • cebula, 1
  • ząbki czosnku, 4
  • pomidory, 4
  • szklanki ryżu, 2
  • szklanki oliwy z oliwek, 1/2
  • szklanki bulionu, 2
  • szczypta szafranu
  • szczypta soli
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę oraz filety kurczaka pokrój na paski. Pomidory obierz i pokrój w ósemki. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę oraz mięso. Gdy mięso nabierze delikatnie złotego koloru, wrzuć paprykę. Kiedy ta zmięknie, dodaj pomidory, a następnie opłukany ryż. Dopraw szafranem i solą, wlej bulion. Po około 10 minutach dodaj opłukane i oczyszczone owoce morza, duś przez 20 minut. Przed podaniem podaniem posyp natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lolakiki 08 lipca 2013 Super przepis, tylko ta pietruszka jest zbedna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atka24 25 lipca 2012 pella to hiszpnaki bigos kazdy w hiszpanii robi ja po swojemu dodaje co chce i robi jak chce
ja osobiscie robie ja po swojemu i smakuje mi bardziej niz hiszpanska
i niejeden hiszpan sie nia zachwycal

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elmii 02 sierpnia 2010 A mnie się nóż otwiera jak słyszę o profanacjach i tym podobnych bzdurach! Każdy ma prawo gotować jak mu się podoba!!! Paelli jest kilka rodzajów i nie widzę najmniejszego powodu, żeby swojej wersji nie robić!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 05 maja 2009 Zdecydowanie zgadzam się z poprzednim komentarzem.Są pewne zasady,których musi się przestrzegać nazywając potrawę ! A jak wspomniałeś o bigosie,to "nóż mi się w kieszeni otwiera" kiedy widzę jak ludzie profanują tą najdroższą z polskich potraw....:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luki70 13 listopada 2008 To hiszpanska paella mixta,ale ma duzo niedociagniec!!!Nie modyfikujcie po swojemu tradycyjnych przepisow!!!To tak jakby Hiszpan chcial bigos po swojemu gotowac!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń