Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluszki z ziarnami

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 20.04.2009

Odsłon: 4149

Któż z nas nie lubi chrupać? Teraz pyszne paluszki możesz przygotować w domu sprawiając radość wszystkim domownikom, bądź imponując gościom. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, dobrze znane a jednak mogą zachwycać.

Składniki

  • mrożone ciasto francuskie, 2 opakowania
  • żółtka, 2
  • słodka śmietanka, 4-5 łyżek
  • ziarna sezamu, 2-3 łyżki
  • kminek, 2 łyżki
  • gruba sól, 2 łyżki
  • żółty ser, 10 dag
  • papier do pieczenia
  • masło, 3 łyżki
  • mąka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Płaty ciasta francuskiego rozłóż jeden obok drugiego i rozmroź w temp pokojowej. Następnie na oprószonej mąką stolnicy ułóż jeden płat, na nim kilka wiórków mocno zmrożonego masła, a następnie drugi płat ciasta. Cienko rozwałkuj. W ten sposób przygotuj resztę ciasta. Płaty pokrój w paski (około 1 cm grubości) Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim porcjami układaj przygotowane paseczki ciasta. Żółtka roztrzep ze śmietanką. Masą posmaruj przygotowane paluchy. Część paseczków ciasta możesz lekko skręcić i dopiero posmarować żółtkiem - po upieczeniu otrzymasz świderki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach

  2. Posmarowane żółtkiem paluchy posypuj kminkiem, grubą solą, sezamem, makiem oraz serem. Paluszki serowe będą wyglądały efektowniej jeżeli tuż przed pieczeniem posypiesz je dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki. Paluszki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w temp. 180 st. (ok 20 minut). Po ostudzeniu przełóż je do szerokich szklaneczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń