Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi chrupać? Teraz pyszne paluszki możesz przygotować w domu sprawiając radość wszystkim domownikom, bądź imponując gościom. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, dobrze znane a jednak mogą zachwycać.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 146
Składniki
Płaty ciasta francuskiego rozłóż jeden obok drugiego i rozmroź w temp pokojowej. Następnie na oprószonej mąką stolnicy ułóż jeden płat, na nim kilka wiórków mocno zmrożonego masła, a następnie drugi płat ciasta. Cienko rozwałkuj. W ten sposób przygotuj resztę ciasta. Płaty pokrój w paski (około 1 cm grubości) Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim porcjami układaj przygotowane paseczki ciasta. Żółtka roztrzep ze śmietanką. Masą posmaruj przygotowane paluchy. Część paseczków ciasta możesz lekko skręcić i dopiero posmarować żółtkiem - po upieczeniu otrzymasz świderki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach
Posmarowane żółtkiem paluchy posypuj kminkiem, grubą solą, sezamem, makiem oraz serem. Paluszki serowe będą wyglądały efektowniej jeżeli tuż przed pieczeniem posypiesz je dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki. Paluszki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w temp. 180 st. (ok 20 minut). Po ostudzeniu przełóż je do szerokich szklaneczek.