Do góry

Dania główne Przepis na:

Pana Ludwika pyszna wołowinka w sosie :)

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 14.08.2008

Odsłon: 2089

Trochę czasochłonne, ale warto! ;-)

Składniki

  • wołowina (na zrazy, pręga lub pieczeniowa), 1 kg
  • boczek wędzony (najlepiej nie gotowany), 30 dag
  • suszona żurawina (można zastapić rodzynkami), 2-3 garście
  • śliwki suszone kalifornijskie, 10 szt.
  • suszone morele, 5-6 szt.
  • marchew, 4 duże
  • pietruszka, 1 szt.
  • czosnek, 3 ząbki
  • seler (bulwa), 1/2 dużego
  • pomidory suszone mielone, 4 łyżki
  • pieprz czarny: mielony + ziarnisty, do smaku
  • czerwone wytrawne wino, 1,5 szklanki
  • musztarda miodowa, 1/2 słoiczka
  • Mąka pszenna, ok. 2 szkl.
  • kostka warzywna, 1 szt.
  • kostka grzybowa, 1/2 szt.
  • olej do smażenia, cukier 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w poprzek włokien na plastry grubości 1,5 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię, podzielić na porcje wg uznania. Mięso smarować musztardą, posypać mielonym pieprzem, ułożyć wartswami. Wstawić do lodówki. Boczek (bez skóry), pokroić na plastry grubościok. 1/2 cm, potem w słupki. Wyłożyć boczkiem rondel z grubym dnem, wsypać żurawinę/ rodzynki, drobno pokrojone śliwki i morele + pomirory. Zagotować 1,5 l bulionu z kostek. Odstawić. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek pokrojony wzdłuż w ćwiartki. Wrzucić na to mięso z lodówki. Obsmażyć po max. 2 minuty z każdej strony. Zdejmować mięsko z patelni i każdy kawałek oprószyć mąką (po smażeniu), wkładać do garnka z boczkiem i owocami. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w słupki ok. 5 cm. Wsypać je na patelnię z czosnkiem (można dodać ze 3 łyżki świeżego oleju), wlać trochę bulionu. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Zamieszac ze 2-3 razy. Podduszone warzywa razem z sosem wrzucić do garnka z warstwa boczku, owoców i mięsa. Wlać resztę bulionu. Bulion powinien zakryć wszystko. Dusić powoli pod przykryciem przez ok. 50 minut. Nie solić! Wlać wino, dodać 1 łyżkę cukru. Poruszyć kilka razy garnkiem, aby sos rozprowadził się równomiernie. Dusić następne 15-20 minut. Zamieszać, ewentualnie dodać trochę soli. Odstawić na 1/2 godz. na ciepły blat kuchenki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń