Do góry

Śniadania Przepis na:

Panierowane jajka na miękko

Śniadania

Autor: sickmind

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 53

Dodano: 05.06.2014

Odsłon: 3838

Klasyczne jajka na miękko w pysznej odsłonie! Panierowane i smażone

Składniki

  • Jajka ugotowane na miękko 2 szt.
  • jajko surowe, mąka pszenna, bułka tarta
  • olej
1-2 os. 15 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy jajka na miękko (ilość w zależności od osób, którym je zaserwujemy)

    Ja jajka na miękko gotuję równo przez 4 minuty i 45 sekund.

    Musimy uważać, żeby jajka nam nie popękały podczas gotowania. Ja żeby temu zapobiec wkładam jajka do miseczki z ciepłą wodą za nim je ostrożnie włożę do gotującej się, leciutko osolonej wody.

    Kiedy już minie czas gotowania (w moim przypadku 4 minuty 45 sekund) podstawiamy garnek pod zimną wodę i trochę je chłodzimy.

  2. Wyjmujemy ochłodzone jajka z wody i delikatnie je obieramy, tak żeby nie uszkodzić białka, bo wtedy żółtko nam się wyleje i nic z tego nie będzie. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne ;)

    Następnie przygotowujemy 3 talerzyki jeden z mąką, jeden z roztrzepanym jajkiem, jeden z bułką tartą.

    Obrane ugotowane jajka najpierw obtaczamy delikatnie w mące, potem w surowym jajku i na koniec w bułce tartej.

    Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie umieszczamy opanierowane przez nas jajka.

    Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor, pilnując by się nam nie rozleciały.

    Byłam do tego sceptycznie nastawiona, ale okazało się, że tak przygotowane jajka są naprawdę przepyszne!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń