Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka konserwowa

Przetwory

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 652

Dodano: 22.11.2016

Odsłon: 158

Najlepszy przepis na paprykę! Jest krucha, dobrze doprawiona, idealna w zimie do kanapek, sałatek czy jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • Czerwona papryka - 3 kg
  • Liść laurowy - 26 szt.
  • Czosnek - 26 ząbków
  • Gorczyca - kilka łyżeczek
  • Pieprz ziarnisty - kilka łyżeczek
  • Ziele angielskie - 39 szt.
  • Olej - 26 łyżek
  • ZALEWA:
  • Ocet - 10% - 2 szkl.
  • Cukier - 2 szkl.
  • Woda - 8 szkl.
  • Sól - 3 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę (lekko osoloną) i partiami wrzucamy paprykę na gotującą się wodę na ok. 1 minutę. Następnie wyciągamy ją i wrzucamy do zimnej wody. Zahartowaną paprykę układamy w słoiczkach (ja dałam ją do słoików o pojemności 0,5l - wyszło 13 słoiczków). Do każdego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe i wlewamy 2 łyżki oleju.

  2. Gotujemy zalewę - z octu, cukru, wody i soli. Gorącą zalewą zalewamy paprykę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut - w dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 1/3 garnka), wkładamy słoiki (na dno wkładam ściereczkę z gąbki) i pasteryzujemy 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń