Do góry

Przekąski Przepis na:

Papryka nadziewana mięskiem i pieczarkami

Przekąski

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1596

Dodano: 04.09.2009

Odsłon: 7672

Super danie a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu!

Składniki

  • Papryka czerwona kilka sztuk 6-9
  • Pieczarki 50-60 dag.
  • Cebula 3-4 szt.
  • Czosnek kilka ząbków(2-3)
  • Ser żółty 25 dag.
  • Przyprawy:pieprz ,vegeta,sól,papryka mielona ostra i słodka,oregano,przyprawa do zup,
  • olej do smażenia
  • Mięso mielone 60-70 dag.
  • Natka pietruszki do dekoracji.
  • Naczynie żaroodporne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przyprawiamy czosnkiem,pieprzem,solą,papryką w proszku i smażyma na rozgrzanym oleju.W trakcie smażenia możemy doprawić oregano + przyprawa do zup.

  2. W innym naczyniu ( patelni) dusimy pieczarki pokrojone w kostkę wraz z cebulką również pokrojoną w kostkę.Przyprawiamy je vegetą.I tak dusimy ( podsmażamy) przez 15-20 min.

  3. Następnie papryki myjemy ,odcinamy ok. 0.5 cm wierzchniej części, wydrążamy środek z pestkami i opłukujemy wodą.

  4. Przygotowane mięso mieszamy wraz z pieczarkami i cebulką.Ewentualnie doprawiamy jeszcze wg. uznania.Wcześniej przygotowaną paprykę nadziewamy mięsno pieczarkowym farszem. Wierzch posypujemy startym serem i dekorujemy natką pietruszki.

  5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem(olej,smalec,planta)układamy papryczki dość blisko siebie w pozycji stojącej .Całość podlewamy bulionem,przykrywamy i zapiekamy w piekarniku.Czas zapiekania zależy od papryki ale tak ok. 1 h- trzeba co jakiś czas kontrolować jej stopień twardości.W razie potrzeby podlewać bulionem.

  6. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń