Do góry

Dania główne Przepis na:

papryka po grecku

Dania główne

Autor: prezesewa

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 90

Dodano: 23.06.2008

Odsłon: 2175

Papryka tak nadziewana jest pyszna,mozna jesc z chlebem czosnkowym lub zwykla bulka.Niestety wymaga przygotowania,ale potem jest "niebo w gebie". Orginalna nazwa to Gemista piperia

Składniki

  • 9 duzych papryk kolorowych(3 czerwone,3 zolte,3 zielone)
  • duze cebule,, 3szt
  • mieso mielone, 60-70 dkg
  • przecier pomidorowy lub tubka pasty pomidorowej
  • 1/2 szkl ryzu bialego np:Basmati
  • 3 szkl wody,kostka rosolowa,sol pieprz,papryka chili do smaku wegeta
  • olej lub oliwa, ok 1/3 szkl
  • troche sera twardego(permigiano)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cebule pokroic w kostke,wrzucic na patelnie z olejem,dodac mielone,przyprzwic kostka rosolowa,sol pieprz,chili,wegeta,dusic na malym ogniu pod przykryciem ok 10 min mieszajac jak zeszkli sie cebula dodajemy 3 szkl wody, ryz 1/2 szkl i dalej na malym ogniu dusimy do miekkosci ryzu(ok 40 min),czesto mieszajac,pamietajac o przykryciu,najlepiej jak mamy Wok lub duza patelnie gleboka.Jak ryz bedzie miekki,dodajemy paste pomidorowa tubke cala i mieszamy razem.W czasie gdy dusi sie nam mielone i ryz,myjemy papryke,scinamy koncowke z ogonkiem (ok 1 cm od gory),wyzucamy pestki,koncowki (kapelusze)nie wyrzucamy ,beda sluzyc na przykrycie papryki.Nadziewamy do pelna papryki,wierzch posypac serem, przykrywamy kapeluszami i ukladamy w brytfance,dodac 3 lyzki oliwy1 szkl wody i jak zostanie farsz to tez dodac sol wegeta do smaku,zapekamy w piekarniku w 180 st do miekkosci papryk(skorka na gorze sie zarumieni) ok 50 min.Jesli ukladacie papryke w formie do ciasta to na wierzch polozcie folie aluminiowa Luzno-nie okrywac szczelnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

prezesewa 25 czerwca 2008 Tez dodawalam pieczarki ale nie z puszki prosze!!!jednak wole tradycyjnie; czasem posypuje wierzch nadzienia bulka tarta pod koniec zapiekania,tez jest smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kingens 24 czerwca 2008 polecam do duszenia dodać pieczarki a z koncentratu lub pasty zrobić pyszny sos do polania...niebo w gębie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń