Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykarz

Dania główne

Autor: smakus

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 72

Dodano: 07.04.2008

Odsłon: 3082

"Paprykarz"- szybkie danie-śmietnik, smaczne i niskokaloryczne.

Składniki

  • Ryba (może być panga), Połowa filetu
  • Pomidory z puszki, bez skórki, najlepiej posiekane, Jedna puszka
  • ryż, Jedna torebka
  • Marynowane papryczki piri piri (lub coś zamiast, wedle usnania), 3-4 (w przypadki piri piri)
  • kukurydza, pół stanrardowej puszki, lub jedna mała
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wstawiamy ryż do lekko osolonej wody, pokrojoną drobno rybę wrzucamy do garnka i dusimy z odrobiną oleju lub oliwy z oliwek, pod koniec, kiedy ryba robi się miękka, możemy dorzucić już troszkę posiekanej papryczki piri-piri (oczywiście jeśli wybieramy wariant ostry), kiedy mamy gotową rybę, wlewamy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (wg uznania). gotujemy mieszając do momentu kiedy pomidory trochę się zredukują, nabiorą ciemnoczerwonej barwy i staną się gęstsze. (jeśli kupiliśmy pokrojone zajmie to kilka minut, jeśli całe to musimy poczekać aż się rozpadną, można je rozgnieść łyżką w garnku). Kiedy już mamy prawie gotowy sos, dorzucamy jeszcze trochę posiekanych papryczek (radzę uważać z ilością) i kukurydzę (jeśli chcemy, bez też jest ok) i po chwili wsypujemy ugotowany ryż. Drugi wariant to podduszone mięso z kurczaka- jedna pojedyncza pierś podduszona, reszta jak w przypadku ryby, tylko doradzam dodać kukurydzę, do kurczaka pasuje znacznie lepiej. :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 13 września 2011 No tak, tak, pyyyyszna panga! Antybiotyki, środki grzybobójcze, chemikalia wspomagające rozmnażanie, ułatwiające hodowlę, woda z najbrudniejszej rzeki świata to naprawdę świetny pomysł na obiad. Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń