Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykarz z kurczaka

Dania główne

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 414

Dodano: 04.01.2013

Odsłon: 2824

Więcej na blogu.

Składniki

  • filety z piersi kurczaka, 2
  • śmietana 18 %, 1 szklanka
  • pieczarki, 25 dag
  • cebula, 1
  • MARYNOWANA PAPRYKA, 2 sztuki
  • olej do smażenia, 2 łyżki
  • woda, 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
  • ketchup, 1 łyżka
  • pieprz cayenne, 2 szczypty
  • słodka i ostra papryka, po 1/2 łyżeczki
  • mąka krupczatka, 1 łyżka
  • sól,pieprz, do smaku
  • zielenina, do posypania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyścić i pokroić w paski, oprószyć przyprawami ( 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz) wymieszanymi z mąką krupczatką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy i pokrojone w talarki albo ćwiartki pieczarki. Poddusić chwilkę i dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Gdy wszytko będzie miękkie ( mięso już na pewno się usmażyło, należy tylko sprawdzać twardość pieczarek) dodać spienioną śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy podawaniu całość posypać zieleniną.

  2. Kurczaka oczyścić i pokroić w paski, oprószyć przyprawami ( 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz) wymieszanymi z mąką krupczatką.

  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.

  4. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy i pokrojone w talarki albo ćwiartki pieczarki. Poddusić chwilkę i dodać pokrojoną marynowaną paprykę.

  5. Gdy wszytko będzie miękkie ( mięso już na pewno się usmażyło, należy tylko sprawdzać twardość pieczarek) dodać spienioną śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy podawaniu całość posypać zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń