Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykowy gulasz

Dania główne

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6189

Dodano: 09.11.2009

Odsłon: 17283

już wiem po co zamroziłam 5 kg czerwonej papryki :)

Składniki

  • 1 kg łopatki
  • 2 cebule
  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego ( koncentrat)
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól. papryka ostra w proszku, ziele ang., liść laurowy,oregano
  • 4 łyzki oleju roślinnego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę pokroić jak na gulasz, usmażyć na oleju na brązowo z dodatkiem solil, pod koniec smażenia dodając pokrojoną w kostkę cebulę.

  2. Podlać wodą tak by przykryć mięso, dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek i sos sojowy- dusić pod przykryciem 1 godz.

  3. Dodać przecier pomidorowy i dusić kolejne 1/2 godz, potem dodać pokrojoną w paski paprykę ( u mnie byłą mrożona , ale może być też świeża - w tym przypadku gotować ją jakieś 3 min) podprawić mąką i śmietaną rozbełtanymi w małej ilości zimniej wody. Zagotować i spożywać. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosia29 21 maja 2010 To jest pyszne, wczoraj zrobilam pierwszy raz i od dzis tylko taki gulasz bede robila. Dzieki za przepisy, duzo juz wyprobowalam i sa super!

Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Subman 21 kwietnia 2010 Dziękuję za przepis. Zrealizowałem go i powiem że warto poświęcić ten czas na przygotowanie go. Ja zajadam z kluskami śląskimi ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Subman 21 kwietnia 2010 Witam. Bardzo dziękuję za przepis, na przygotowanie całości zeszło mi 2 godziny ale warto było ;D Ja sobie właśnie zajadam z kluskami śląskimi, po prostu niebo w gębie. Polecam i Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hubcio 08 grudnia 2009 Bardzo ciekawe zdjecia robisz.Jak potrawy nie wiem.jeszcze nie probowalem;-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 28 listopada 2009 Zamroziłaś, bo wiesz, co jest naprawdę pyszne! Robię gulasz bardzo podobnie, czasem, kiedy chcę uzyskać lekki słodko-kwaśny smak dodaję dwa małe, drobno pokrojone korniszonki w trakcie duszenia. Najlepiej lubię z plackami ziemniaczanymi! :)
Bardzo "apetyczne" zdjęcie. :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 10 listopada 2009 właściwie można użyć zupełnie dowolnego, ulubionego mięsa, a nawet surowej ryby , nalezy tylko zmodyfikować czas przygotowywania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 09 listopada 2009 Robię bardzo podobny gulasz,zerknij w moje przepisy.Ja używam piersi z kurczaka.Pozdrawiam.A swoją drogą to jest smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 09 listopada 2009 niebawem dodam zdjęcie -gulasz jest wspaniały , pikantny i rzeczywiście kolorowy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 09 listopada 2009 Taki gulasz z dodatkiem papryki jest i smaczny i napewno kolorowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń