Do góry

Dania główne Przepis na:

Parowane kluski

Dania główne

Autor: bozena58

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 2007

Dodano: 21.10.2010

Odsłon: 12154

można je podawać na słodko lub z sosami i mięsem

Składniki

  • mąka, 50 dag
  • mleko, ok 200 ml
  • masło, 10 dag
  • cukier, 6 dag
  • jajko, 1 szt
  • drożdże, 5 dag
  • sól, 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wsypać mąkę do miski,

  2. dodać masło, 1 łyżkę cukru, jajko,sól,pokruszone drożdże

  3. zalać letnim mlekiem i wyrobić na gładką masę (ciasto powinno dobrze odchodzić od dna miski i puszczać pęcherzyki powietrza)

  4. odłożyć pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce

  5. ponownie zagnieść wyrośnięte ciasto

  6. podzielić na połowę i z każdej porcji uformować gruby wałek, pokroić wałki na 5 równych części

  7. spłaszczyć kawałki ciasta i uformować rękami duże okrągłe kluski i odłożyć jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia

  8. ugotować kluski na parze (można wykorzystać specjalne naczynie z wkładką lub posłużyć się zwykłym garnkiem -napełnić go do połowy wodą i przykryć gazą lub lnianą ściereczką -dobrze przywiązać aby potem nie moczyła się we wrzątku)

  9. kiedy woda sie zagotuje zwilżyć materiał i układać po 2-4 kluski i przykryć miska lub głębokim talerzem

  10. gotować na parze około 20 minut, w razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku

  11. gotowe kluski nakłuć w 2-3 miejscach wykałaczką

  12. podawać w dowolny sposób np. z jogurtem jagodowym albo z dowolnymi sosami i mięsem

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olunia_lol2 27 września 2012 mmmmm kluski na parze, najlepsze z rozpuszczonym masełkiem i jagodami. Pycha :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń