Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, pyszna i szybka do przygotowania przekąska. Danie, które bardzo efektownie wygląda i z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych biesiadników. Zapraszam Was dzisiaj na parówki w cieście francuskim przypominające mumie .
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9170
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10449
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 17
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9170
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10449
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 17
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Składniki
Ciasto rozwijamy i tniemy je wzdłuż na cienkie paski szerokości około 1 cm. Parówki przypominające mumie zrobimy na 2 sposoby: 1. Bierzemy pasek ciasta i parówkę. Owijamy ciastem czubek parówki, a następnie zostawiamy miejsce na buzię mumii i dalej ciasto owijamy spiralnie. Gdy pasek się skończy, dolepiamy kolejny kawałek. 2. Paseczek ciasta składamy na pół wzdłuż i rolujemy, tak aby powstał sznureczek. Oklejam takim sznureczkiem parówkę podobnie jak w metodzie pierwszej, jednak po oklejeniu całej parówki, doklejam kolejny sznureczek i owijam nim parówkę z powrotem w górę.
Tak przygotowane parówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepuję w miseczce i przy pomocy pędzelka smaruję dokładnie ciasto, które dzięki temu podczas pieczenia nabierze ładnego, złotego koloru. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę w 15 – 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonych parówek trzeba tylko dorobić im w odpowiednim miejscu oczka. Można użyć keczupu lub musztardy. Ja wykorzystałam w tym celu goździki. Muszę tylko pamiętać, aby po podaniu przekąski na stół, uprzedzić gości, by je wyjęli przed rozpoczęciem jedzenia. Moje parówkowe mumie podaję z gęstym sosem pomidorowym lub po prostu keczupem oraz z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!!!