Do góry

Przekąski Przepis na:

Parówki w sosie pomidorowym

Przekąski

Autor: kotek78

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 166

Dodano: 14.08.2013

Odsłon: 2346

Kiedyś kupowałam takie paróweczki, a dziś postanowiłam sama spróbować je zrobić i wyszły przepyszne a najbardziej smakują na zimno

Składniki

  • ok. 1 kg. Parówek (dowolne)
  • 250 ml. ketchupu - użyłam Tortex pikantny
  • 100g. przecier pomidorowy
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżkę papryki słodkiej w proszku
  • wody ok. 500 ml.
  • 1-2 łyżki octu
  • 1 łyżkę cukru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę w rondlu i wrzucić wszystkie przyprawy, dodać przecier pomidorowy i ok. połowy opakowania ketchupu. Sos gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż nadmiar wody odparuje, często mieszając.
    Następnie dodajemy parówki i nadal gotujemy uważając by nam nie popękały.

    Parówki przekładamy do pojemnika a do sosu dodajemy ocet ( ja dałam 1 łyżkę), chwilkę gotujemy i sprawdzamy czy czegoś nie brakuje ( sos ma być słodko kwaśny).

    Gotowy sos przelewamy do naczynia w którym są parówki i odstawiamy do ostygnięcia.

    Podajemy na zimno z białym pieczywem, chociaż na ciepło też są smaczne.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń