Do góry

Dania główne Przepis na:

Parzaki

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15418

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 16213

Super danie podawane w dwóch wersjach: na słodko jako danie główne (nadziewane śliwkami, jagodami) i na słono jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszac z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawic w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętośc.

  2. Do mąki dodac sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, ciepłe mleko, wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic do wyrośnięcia.

  3. Zagotowac wodę (jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, otwór szerokiego garnka obwiązac ściereczką). Formowac kulki z ciasta, kłaśc na parę, przykryc i parowac 10-15 minut. Podawac gorące z bitą śmietaną i cukrem lub roztopionym masłem.

  4. W II wersji podawac do dań mięsnych z sosem (np. gulasz, nawet. bigos)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

papka1983 11 marca 2009 Super danie ! robie je co jakiś czas do gulaszu,sosów,a jak zostają to na kolacje podsmazam je lekko i podaje z drzemem.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń