Do góry

Desery Przepis na:

Pascha

Desery

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 03.03.2008

Odsłon: 12451

Nie potrafię sobie bez niej wyobrazić wielkanocnego stołu.

Składniki

  • świeże tłuste mleko, 2 litry
  • kwaśna śmietana (18%), 1/2 litra
  • masło, 250 g
  • cukier puder, 3/4 szklanki
  • 6 jaj
  • amaretto (lub innego likieru), ok. 50 ml
  • skórka pomarańczowa, 100 g
  • owoce kandyzowane, 50 g
  • figi, morele, po 50 g
  • obrane migdały, 50 g
  • laska wanilii
  • gaza, 3-4 opakowania
  • opcjonalnie żelatyna, 1 łyżka
  • woda, 3 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko gotować na wolnym ogniu z rozciętą laską wanilii, kiedy zacznie wrzeć dodać jajka roztrzepane ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania sera i serwatki. Usunąć wanilię. Sitko lub cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Dokładnie odcedzony, zawinąć w gazę, położyć na desce i przyłożyć drugą deską, tak by odcisnęła się pozostała część serwatki. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dorzucić ser, dodać masło podzielone na kostki (należy je dużo wcześniej wyjąć z lodówki, żeby było miękkie) i ucierać, aż powstanie gładki krem. Figi i morele pokroić w paseczki, migdały poszatkować, dodać wraz ze skórką pomarańczy i owocami do masy (można użyć innych bakali wedle upodobania). Wlać amaretto, może się zdarzyć, że masa zrobi nam się za rzadka. Wtedy należy namoczyć żelatynę w 3 łyżkach wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej (tak jak często rozpuszcza się czekoladę), dodać żelatynę do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gazami wyłożyć miskę/miseczki/blachę. Paschę wyłożyć na naczyń/nia, wstawić na noc do lodówki. Rano przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pirogronianka 22 kwietnia 2009 Hm, ciekawy przepis.... A mam pytanie, ile masla ucieramy z cukrem pudrem a ile dzielimy na kostki?
Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń