Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki

Przekąski

Autor: Anetta

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 549

Dodano: 22.04.2009

Odsłon: 52152

Doskonale smakują z barszczykiem czerwonym .

Składniki

  • mąka, 1/2kg.
  • margaryna, 1szt
  • drożdże, 5dkg
  • kwaśna śmietana, 1/2szkl.
  • ocet, 1łyżka
  • szczypta soli
  • jajka, 2szt
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki włożyć margarynę i posiekać.Do śmietany dodać drożdże,aż się rozpuszczą potem wlać do mąki dodać sól,ocet i jajka.Zagnieść ciasto,rozwałkować.Wycinać kólka i wkładać farsz z kapusty i mięsa lub boczku.

  2. Farsz:ok. 500g. kapusty kiszonej ugotować ostudzić i pokroic.Mięso mielone (30-40 dkg.) podsmażyć na patelni wraz z cebula.Wszystko razem wymięszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Farsz 2:Kapusta kiszona ugotować,ostudzić i drobno pokroić.Kawałek boczku pokroic w kostke i podsmażyć na patelni wraz z cebula doprawic do smaku sola pieprzem lub jarzynką. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka nakładać farsz i zlepiać jak pierogi lub formować wg. gustu np.bułeczki rogaliki lub podłużne paszteciki:wycinamy prostokąty i nakładamy farsz i zwijamy podobnie jak rolade czy krokiety.Gotowe paszteciki układać na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.Piec w nagrzanym piekarniku ok.25min do zrumienienia. Ciasto nadaje sie również do pieczenia na słodko np.rogalików bułeczek itp.do ciasta dodajemy wówczas jeszcze cukier waniliowy i 3łyżki cukru i nadziewamy dowolnym nadzieniem np.marmolada,serem ,czy owocami:jagodami i innymi.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysz204 31 grudnia 2009 zrobilam dzis i sa naprawde dobre drozdzowe ale takie kruche pycha;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Eiffel84 03 lipca 2009 czytajcie dokładnie tam pisze jak zawijać - pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Eiffel84 03 lipca 2009 czytajcie dokładnie jak się zawija - tam wszystko pisze :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Eiffel84 03 lipca 2009 czytajcie dokładnie przecież pisze jak się je zwija.... pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 maja 2009 Paszteciki są pyszne są bardzo dobrze dobrane składniki.Robiłam pierwszy raz do czerwonego barszczyku SUPER

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 02 maja 2009 Bardzo fajny przepis, własnie go skopiowałam i przygotuję takie paszteciki dla mnie i mojego chlopaka na wieczór :) Dzięki za pomysł

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń