Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z pieczrkami i kapustą kiszoną

Przepis dnia 2009-12-25
Przekąski

Autor: violast11

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 299

Dodano: 19.12.2009

Odsłon: 43551

PASZTECIKI PYSZNE Z BARSZEM, JAKO DODATEK DO POTRAW WIGILIJNYCH I NIE TYLKO. DOBRE NA CIEPŁO I ZIMNO. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ KILKA DNI WCZEŚNIEJ I PRZECHOWYWAĆ W CHŁODNYM MIEJSCU.

Składniki

  • składniki na farsz
  • pieczarki, 70 DKG
  • kapusta kiszona, 40 DKG
  • jajko, 1 SZTUKA
  • bułka czerwstwa, MAŁA
  • Bułka tarta, 2 ŁYŻKI
  • sól, pieprz, Vegeta, DO SMAKU
  • cebula, 1 SZTUKA
  • składniki na ciasto
  • Mąka pszenna, 2 1/2 SZKLANKI
  • jajka, 2 SZTUKI
  • drożdże w proszku, MAŁE OPAKOWANIE
  • śmietana 18%, 1/2 SZKLANKI
  • margaryna, 1/2 KOSTKI
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PIECZARKI Z CEBULKĄ POSMAŻYĆ Z PRZYPRAWAMI.

  2. KAPUSTĘ WYPŁUKAĆ, POKROIĆ, UGOTOWAĆ I ODCEDZIĆ.

  3. KAPUSTĘ DAĆ DO PIECZAREK I DUSIĆ AŻ WODA WYPARUJE, NASTĘPNIE ZEMLEĆ Z NAMOCZONĄ BUŁKĄ CZERWSTWĄ.

  4. DO FARSZU DODAĆ JAJKO, BUŁKĘ TARTĄ I WYMIESZAĆ.

  5. NASTĘPNYM KROKIEM JEST WYKONANIE CIASTA. A WIĘC: Z JEDNEGO JAJKA I POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW WYRABIAMY CIASTO I ROZWAŁKOWUJEMY.

  6. WYCINAMY PASKI O SZEROKOŚCI 10 CM, KŁADZIEMY Z BOKU PASKÓW FARSZ, ZLEPIAMY BRZEGI TWORZĄC DŁUGI RĘKAW.

  7. WYKRAWAMY PASZTECIKI - WIELKOŚĆ WG UZNANIA, NA WYSMAROWANĄ TŁUSZCZEM BLACHĘ KŁADZIEMY PASZTECIKI

  8. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI, NASTĘPNIE ROZTRZEPANYM DRUGIM JAJKIEM SMARUJEMY PRZYGOTOWANE PASZTECIKI. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA I PIECZEMY 30 MINUT.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

galica13 25 grudnia 2014 Hit na wigilię. Wszystkim smakowało. Byli mile zaskoczenie tą potrawą w tym roku
Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ekonto 23 grudnia 2014 Zrobiłam na Wigilię, wyszły doskonałe. Dziękuję za dobry przepis i pozdrawiam: Wesołych Świąt!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

violast11 24 grudnia 2010 Dziękuję za komentarz:) życzę smacznego i Wesołych Świąt!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magenta 23 grudnia 2010 O ludzie!!!! PYCHA!!! Wlasnie zrobilam. Nie wiem czy cos do jutra zostanie! Musze je gdzies schowac!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka75nowa 01 listopada 2010 super przepis napewno wypróbuję niebawem .dzięki

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nika86 08 marca 2010 Genialny przepis! Paszteciki wychodzą palce lizac:) polecam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń