Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z serem

Przekąski

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 11.03.2008

Odsłon: 2800

Nie wyobrażam sobie barszczu, kremu brokułowego, czy nawet zwykłego bulionu bez tego dodatku!

Składniki

  • ciasto francuskie - mrożone, 1 op.
  • bryndza, 1 op. małe
  • serek typu fromage (np. ziołowy), 1 kostka
  • parmezan, 2 łyżki
  • cząber, estragon, po 1 łyżce każdych ziół
  • sól, pieprz, do smaku
  • białko jaja, 1 szt.
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić na kwadraty o boku 10x10 cm. Bryndzę, serek fromage i parmezan wyrobić na gładką masę, dodać zioła, ew. doprawić do smaku (ostrożnie, bo bryndza jest słona). Białko rozmieszać z łyżką wody, smarować dwa sąsiedni brzegi kwadratów z ciasta, na środek nakładać kleks masy serowej, składać po przekątnej na trójkąty, mocno docisnąć brzeg np. widelcem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować trójkąty białkiem, można oprószyć mieszanką ziół użytej do masy serowej. Nagrzać piekarnik do ok. 210 st. wstawić blachę, piec ok. 13 -15 min. na złoty kolor. Lekko ostudzić na kratce (nie mogą być sparowane - wtedy są niesmaczne!), podawać do zup lub jako samodzielną przekąskę. Zawsze pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń