Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet

Przekąski

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15424

Dodano: 29.07.2009

Odsłon: 70936

Wspaniały, delikatny, jak u mamy.

Składniki

  • tłusta wieprzowina (np. gulaszowe), 1,5 kg
  • podgardle razem ze skórką, 0,5 kg
  • małe płuco, 1
  • wątróbka (cielęca, wieprzowa lub drobiowa), 0,2 kg
  • marchew, seler, korzeń pietruszki, cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy
  • Pieprz ziołowy
  • Jaja, 4
  • bułka czerstwa, 2
  • mleko
  • cebula duża, 1
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę namoczyc w mleku.

  2. Mięso ugotowac w warzywach z przyprawami. Na koniec w wywarze sparzyc wątróbkę. Wystudzic.

  3. Wystudzone mięso przepuścic przez maszynkę trzykrotnie razem z bułką, cebulą, ugotowanymi warzywami.

  4. Do masy mięsnej dodac jaja, sól, pieprz ziołowy, dokładnie wyrobic.

  5. Foremki wysmarowac tłuszczem, wysypac tartą bułką, wypełnic masą. Piec w piekarniku ok. godziny w temp. 180 stopni. Wspaniałe na każdą okazję. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iza36 08 grudnia 2015 Musze spróbować bardzo apetycznie wygląda:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 27 lutego 2011 Ale fajny pasztet!!!
Nie normalnie sie nakrecilam na pasztet!Bede robic pasztety:)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monik77 17 grudnia 2010 Oczywiście ze taki pasztet jest smaczny ja tez robię podobnie tylko bez płucek.pozdrawiam

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jadzia54 13 października 2009 myślę że przepis fajny,ja tez piekę podobnie ale używam gałki muszkatałowej też,co daje takiego innego posmaku....Lubię dodać też suszonych grzybków/namoczyć,ugotować i zmielić z mięsem/..Pozdrawiam

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 13 października 2009 w obronie LIDECZKI !!! Ten przepis jest bardzo dobry, a dodanie płucek nie jest konieczne, ale robi się to bardzo często. Nie tylko po to,żeby je jakos wykorzystać, ale nadają własnie tej gładkości. Poza tym, pasztetu nigdy nie da sie dłużej przechować i, raczej nie robi sie go na zapas. A co do podgarla ? Chude podgarle jest nieraz smaczniejsze od tłustego boczku, więc nie przesadzajcie !!!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 31 lipca 2009 Z podgardla można zrezygnować jeżeli nazwa budzi nieprzyjemne odczucia, lub poprostu nie uda się go kupić. Zamiast niego świetnie się nadaje boczek. Stanowczo natomiast protestuję przeciwko płuckom, gdyż nie wnoszą do pasztetu żadnej wartości, a mogą przyspieszać późniejsze jego kwaśnienie. Dla nadania lekkości dobrze jest białka jaj ubić na pianę i dodawać na końcu ucierania. W dobrym pasztecie ważne jest, aby był kremowy i wilgotny. Osiąga się to przez dodanie do masy mięsnej części ostudzonego wywaru oraz używanie specjalnej zamykanej formy pasztetowej, albo dokładne przykrycie brytfanny folią aliminiową. Popieram moczenie bułki w przestudzonym wywarze, a nie żadnym mleku!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luisa69 31 lipca 2009 cóż, ja płucek to akurat nie dodaję bo faktycznie uważam że one akurat do pasztetu nie są najlepszym dodatkiem, z płucek robię pyszne nadzienie do pierogów lub krokietów, a wszelkie skórki natomiast są najbardziej odpowiednim dodatkiem i kupując boczek czy nawet jakieś częśći indyka zdejmuję skóry i mroże, potem dodaje je do pasztetu, aha i jeszcze, bułkę wrzucam do wywaru i tam ona się dopiero moczy, wtedy pasztet będzie ściślejszy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 31 lipca 2009 Wiem, co się miesza do sklepowych wyrobów, nie jestem głupia, ale ja ich nie kupuję. Gotuję szynkę na parze, albo piekę schab ze śliwką. Moi rodzice sami robią kiełbasy i wędza szynkę, a pasztet najlepszy robi teściowa i wiem, że nie ma tam nic poza miesem, wątróbką, warzywami i przyprawami. I to jest to! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dziecina 31 lipca 2009 Też robię taki pasztet a moje córki /26 i 24 lata/ uważają, że wtedy w domu jest święto i wcale wtedy nie jedzą one poprostu żrą

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bacha211163 31 lipca 2009 Widać że młoda osoba nie wie co miesza się do wyrobów,serwowanych nam w sklepach..Zawsze można sięgnąć np.po "zdrowiutką"sałatę z pestycydami.A ja zrobię taki pasztecik-ale bez płuca :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń