Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet rybny ze szpinakiem

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 23.04.2009

Odsłon: 4810

Przepyszna propozycja z bardzo wartościowymi składnikami:)

Składniki

  • mrożony szpinak, 75 dag
  • cebula, 1
  • czosnek, 1 ząbek
  • margaryna, 1 łyżka
  • filety z łososia, 2 x po 25 dag
  • filety z morszczuka, 20
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • sok z limetki, 2 łyżki
  • gęsta śmietana, 3 łyżki
  • mrożone ciasto francuskie, 25 dag
  • żółtko, 1
  • orzeszki piniowe, 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmroź, osącz. Na margarynie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj szpinak, zasmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wyjmij, osącz.

  2. Łososia skrop sokiem z cytryny, posól. Morszczuka pokrój, zmiksuj z sokiem z cytryny i śmietaną. Dopraw.

  3. Podłużną formę wyłóż płatami rozmrożonego ciasta (brzegi muszą zwisać poza formę. Włóż kolejne warstwy: filety z łososia, szpinak, piure z morszczuka.

  4. Przykryj zwisającymi płatami ciasta, zalep. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, posyp orzeszkami.

  5. Piecz 54 min w temp 225°C. Po 20 min przykryj folią aluminiową. Pasztet 30 min studź w formie, potem wyjmij.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń