Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na święta i na co dzień! Pasztet ma bardzo fajną konsystencję – dość miękką i smarowną, a przy tym ukrojony plaster bez trudu trzyma kształt i nie kruszy się. Smak jest bardzo „pasztetowy”, nawet odrobinę podobny do niektórych wypieków mięsnych. Porcja na keksówkę 23x13x7 cm.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Soczewicę przepłukać i zalać wrzącą wodą w ilości około 2 części wody na 1 część soczewicy (czasem używam nieco więcej wody, trzeba kontrolować podczas gotowania) i gotować do miękkości, 20-30 minut.
W oddzielnym garnku ugotować kaszę jaglaną, również zalewając ją podwójną (lub nieco więcej) ilością wrzącej wody. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę, ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Smażyć na małym ogniu do miękkości, aż cebula się zeszkli. Przyprawy wyjąć i wyrzucić.
Uduszoną cebulę, odcedzoną ugotowaną soczewicę i kaszę, 100 ml oleju oraz wszystkie pozostałe przyprawy i zioła zmiksować ręcznym lub stacjonarnym blenderem na gładką masę, doprawić ewentualnie solą, jeśli uznamy, że masa jest za mało słona. Dodać żurawiny i wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Pozostawić w foremce aż do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Wyjąć pasztet z formy, kroić i zajadać ze smakiem oraz częstować gości