Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet świąteczny

Przekąski

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 513

Dodano: 27.12.2009

Odsłon: 4999

Tradycyjnie pyszny

Składniki

  • mięso wieprzowe (z szynki lub karczku), 500 g
  • łopatka wieprzowa, 1 kg
  • filet kurczaka, 700 g
  • wątróbki drobiowe, 500 g
  • udziec indyka, 1 kg
  • Jaja, 4
  • bułki (najlepiej tzw. wodne), 5
  • smalec, 1 kostka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, wytrzeć papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę

  2. Rozpuścić i nagrzać 1/2 kostki smalcu, wrzucić do tego mięso wieprzowe. Jak się podsmaży dodać drugą połowę smalcu udziec indyka i mięso z kurczaka.

  3. Dodać trochę wody , posolić, dodać pieprz, liście laurowe i ziele angielskie i dusić na niewielkim ogniu.

  4. Jak mięso będzie prawie gotowe dodać wątróbkę.

  5. Jak wszystko się udusi wkroić do mięsa bułkę w plastry i zatopić w powstałym sosie. Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.

  6. Po wystudzeniu wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać zółtka a z białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć i ewentualnie doprawić.

  7. Pasztet przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temp. 180 st. C przez około 1h 15 min. Grudzień 2009r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń