Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet szpinakowy

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 6057

Zdrowa odmiana. Pasztet nie zawsze musi być mięsny. Szpinak na świątecznym stole w całkiem nowej odsłonie. Zaspokoi gusta nie tylko wegetarian.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule obrać, drobno pokroić. Tartą bułkę namoczyć w letnim mleku. Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Masło rozgrzać w płaskim garnku, dusić na nim cebulę i szpinak (do miękkości). Dodać odciśniętą bułkę, jajka oraz posiekane zioła. Przyprawić na pikantnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

  2. Do masy szpinakowej przełożyć czosnek, dokładnie wymieszać, wystudzić. Wsypać starty żółty ser. Wszystkie składniki ponownie wymieszać, posolić.

  3. Formę posmarować grubą warstwą masła. Przełożyć do niej masę szpinakową, wierzch wyrównać. Pasztet przykryć posmarowaną tłuszczem folią aluminiową. Głęboką blachę wypełnić gorącą wodą, umieścić w niej formę z pasztetem. Wsunąć do rozgrzanego piekarnika, piec około 1 i 1/2 godziny w temp. 170°C.

  4. Pasztet wyjąć z pieca, odstawić do wystygnięcia. Następnie wstawić na całą noc do lodówki (w formie). Ostrożnie zdjąć formę. Pasztet pokroić na kawałki, ewentualnie posypać świeżo startym parmezanem, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kissxxmexd 10 kwietnia 2009 Właśnie takiego czegoś szukałam, bo sama jestem wegetarianką. ;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_lovli 05 kwietnia 2009 Mam pytanie, jak mozna okreslic smak tego paszteciku? interesuje mnie to bardzo, czy mozna to do czegos porównać? bo chcialabym przekonac domowników do tego, ale jak nie będą jeść, to sie tylko zmarnuje.... ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń