Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet w kolorowym pieprzu

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 10382

Wielkanocny pasztet.

Składniki

  • 1/2 kg dziczyzny (lub mięsa wieprzowego albo wołowego)
  • 1/2 kg mięsa z zająca lub królika
  • 1/2 kg wątróbek
  • 1/2 kg podgardla wieprzowego
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag tartej bułki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • goździki, kolendra, jałowiec
  • majeranek (1 łyżeczka
  • nieco kminku
  • 2-3 torebki kolorowego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • pieprz, ziele angielskie
  • Tłuszcz do blachy
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i gotować z przyprawami w małej ilości wody do miękkości. Wątróbkę podsmażyć. Mięso i wątróbkę zemleć kilkakrotnie. Dodać żółtka oraz przyprawy. Kajzerki namoczyć w sosie, w którym gotowało się mięso. Odcisnąć, zemleć w maszynce, dodać do zmielonego mięsa. Pozostały wywar wlać do masy mięsnej. Delikatnie wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do mięsa i ponownie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką. Wyłożyć mięso. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski słoninkę. Mięso posypać także odrobiną tartej bułki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180oC około godziny. Zdjąć słoninę a pasztet obsypać ziarnami kolorowego pieprzu, docisnąć i piec jeszcze 15 minut. Pasztet podawać z ćwiką i piklami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

liona 20 grudnia 2009 ja dodatkowo wykładam blaszki plastrami wędzonego boczku - wspaniale aromatyzują pasztet!

pytanie: do pasztetu z dziczyzny nie dodaje sie warzyw? ja do tej pory dawałam kilka marchewek i pietruszkę...

i pasztet wychodziił fantastycznie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń