Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet wieprzowo-drobiowy.

Przekąski

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2989

Dodano: 05.01.2014

Odsłon: 12414

Smaczny, kremowy pasztet. Kupując połowę czy ćwiartkę świnki na święta zastanawiałam się co zrobić z częścią głowy świńskiej, oraz podrobami. Metodą prób i błędów opracowaliśmy z mężem ten oto przepis na pasztet. Robimy go zawsze w dwóch wersjach smakowych, zwykły, oraz ulubiony moich córek paprykowy.

Składniki

  • ćwiartka głowy wieprzowej 1.20 kg
  • podgardle 1 kg
  • karkówka 70 dag
  • serce 20 dag
  • wątroba 35 dag
  • płucka 35 dag
  • pierś z kurczaka 1 kg
  • bułki 2 szt
  • cebula 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • vegeta lub inna przyprawa 2 łyżki
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1 czubata łyżeczka
  • papryka słodka, ostra po 1 łyżeczce
  • czosnek 2 małe ząbki
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól
  • 4 łyżki roztopionego smalcu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W jednym dużym garnku wstawiamy głowę wieprzową, karkówkę, podgardle, serce, dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy około godziny. Pod koniec gotowania dodajemy piersi z kurczaka, marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy do miękkości.
    W drugim naczyniu wstawiamy wątrobę i płucka i też gotujemy do miękkości.
    Gdy nam wszystko ładnie się ugotuje wykładamy by dobrze wystygło.
    Obieramy głowę z lepszych kawałków, czyli mięsa i słoniny, ja skórek nie dodaję, kroimy na mniejsze kawałki. To samo robimy z pozostałymi składnikami, karkówką, podgardlem, płuckami, sercem, wątrobą i piersią z kurczaka.

  2. Wszystko mięso mielimy w maszynce elektrycznej, warzywa i cebulę również. Czosnek miażdżymy dodajemy do pasztetu. Do wody w której gotowało się mięsko z głową moczymy bułki, dodajemy je do pasztetu. W dwóch szklankach wywaru z tego mięsa mieszamy przyprawy czyli: vegetę, pieprz i paprykę, wlewamy do pasztetu. Wszystko dokładnie wyrabiamy smakując czy nie brakuje soli i pieprzu.

  3. Większą część wkładamy do większej foremki ( 40 cm) wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą. Do pozostałej części mielimy pozbawioną nasion paprykę surową i jeszcze raz dokładnie mieszamy, wykładamy do mniejszej foremki (30 cm ).
    Wierzch naszych pasztetów smarujemy roztopionym smalcem i posypujemy bułką tartą.

  4. Wstawiamy do piekarnika na 90 minut i pieczemy w 180 stopniach, jak widzimy że wierzch za bardzo się spieka możemy przykryć go folią aluminiową.

  5. A potem po zastygnięciu zostaje nam pyszna degustacja naszych pasztetów.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 05 stycznia Pasztet super extra,a taki może być tylko własnej roboty -) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 stycznia Pasztet dopracowany w najdrobniejszych szczególach, podziwiam :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń