Do góry

Przekąski Przepis na:

pasztet z czerwonej soczewicy i pieczarek

Przekąski

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2417

Dodano: 28.03.2013

Odsłon: 7887

Kolejny przepis na pasztet z soczewicy- tym razem uzylam czerwonej i musze przyznac, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Pasztet jest pyszny :) Do pieczenia uzylam jednorazowej, aluminiowej foremki dlugosci 24 cm.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewice zalac 2 szklankami wody i gotowac na wolnym ogniu, az nasiona beda miekkie, a woda odparuje. Zostawic mase do calkowitego wystudzenia.

  2. Cebule pokroic w drobniutka kostke, marchew, seler i pietruszke zetrzec na tarce o malych oczkach. Pieczarki pokroic w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule i pieczarki, smazyc na wolnym ogniu, az cebula sie zeszkli. Dodac warzywa i smazyc je, az beda miekkie (w razie potrzeby podlac odrobina oleju).

  3. Ugotowana, zimna soczewice przelozyc do miski, dodac przyprawy, pestki dyni i slonecznika oraz posiekana natke pietruszki. Dodac ciepla mase pieczarkowo- warzywna i dobrze wymieszac. Dodac jedno jajko, i jesli masa jest rzadka, bulke tarta. Dokladnie, delikatnie wymieszac.

  4. Foremke posmarowac cienko tluszczem, przelozyc przygotowany pasztet- piec w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok 40-50 minut- do momentu zezlocenia sie skorki na pasztecie.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 28 marca 2013 ja też sie przyznam, że bez mięcha pasztetu nie piekłam, mam w domu zdeklarowanych mięsojadków, ale nic to, zrobię taki pasztet, bo ja sama mam ochotę, Anetko, 6ka ode mnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 28 marca 2013 Cudownie! Uwielbiam soczewicę i od jakiegoś czasu chciałam zrobić wege-pasztet, Dzięuję za wspaniały przepis i ode mnie 5! Smacznych Świąt!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń