Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z zająca

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 18.03.2008

Odsłon: 6043

Z tradycją na naszym stole nie może zabraknąć pasztetu z zająca. Zajmuje on poczesne miejsce wśród wielkanocnych dań!

Składniki

  • Składniki na 10 porcji:
  • 1-1,2 kg mięsa z zająca
  • 20 dag boczku
  • 20 dag wątroby wieprzowej
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 3 jajka
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 suszone grzybki
  • 10 dag słoniny
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • DO DEKORACJI:
  • 2-3 łyżki majonezu
  • kilka gałązek koperku
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso i podroby oczyścić i umyć. Cebulkę obrać i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki włożyć do rondla, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać winem i odstawić na 8 godzin. Z marynaty wyjąć mięso i cebulę, przełożyć do rondla, dodać grzybki, udusić do miękkości (podczas duszenia podlewać składniki marynatą). Pod sam koniec duszenia dodać podroby. Rondel zdjąć z ognia, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Zlać wywar, mięso oddzielić od kości. W wywarze namoczyć bułki. Bułki odcisnąć, po czym mięso, podroby, słoninę, boczek wraz z cebulą przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić. Formę keksową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Następnie napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 150°C. Pasztet ostudzić, wyjąć z formy, po czym posmarować majonezem. Wierzch ozdobić gałązkami koperku i rombami wyciętymi ze świeżej czerwonej papryki. Po wyjęciu pasztetu z piekarnika należy pozostawić go w formie, aby całkowicie ostygł (można nawet wstawić go do lodówki). Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz spłynie na dno i stężeje, wówczas należy podgrzać spód formy nad palnikiem, tłuszcz rozpuści się ponownie i wtedy nie będzie kłopotów z wyjęciem naszego paszteciku z formy:)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 15 lipca 2014 Przepis dziwny.Na taką ilość mięsa z zająca potrzeba drugie tyle tłustego mięsa (np.karkówki wieprzowej lub z 80 dkg podgardla).Inaczej pasztet będzie suchy,wiórowaty.Do tego radzę białko jaj ubić i dodać na końcu,pasztet będzie lekki,a nie zbity jak kamień.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 29 kwietnia 2012 Pychota ! Ja robię z mięs mieszanych, ale pamiętam z dzieciństwa pasztet z zająca mojej babki. Ale może go zastąpić królik. Dzięki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń