Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z cukinią

Przepis dnia 2008-11-07
Dania główne

Autor: buongustai

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 350

Dodano: 21.10.2008

Odsłon: 9464

Jest to ulubiony makaron naszej mamy - Tereni. Na pewno i Wam również zasmakuje!

Składniki

  • Makaron penne, 200 g
  • cukinie (najlepiej jak najmniejsze), ok. 0,5kg
  • Tłusta śmietana do gotowania, 200ml
  • natka z pietruszki
  • oliwa, ok. 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • starty parmezan, ok. 4 łyżki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i nieobrane cukinie pokroić w talarki, a jeśli są większe to każdy talarek podzielić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu usmażyć na niej cukinie, aż zmiękną i się zrumienią. Pod koniec wsypać do nich poszatkowaną natkę z pietruszki i posolić do smaku. Ugotowany makaron wsypać na patelnię z cukiniami, wlać śmietanę, dodać parmezan oraz popieprzyć. Całość podgrzać, mieszając przez cały czas. Tak przygotowane penne doskonale smakują przy akompaniamencie białego, wytrawnego wina... mniam...mniam...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń