Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z cytrynowym kurczakiem

Przepis dnia 2008-06-06
Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 18771

Sycące.

Składniki

  • Makaron penne, 2 szklanki
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ocet winny cytrynowy, łyżka
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • śmietana 18 %, 200 g
  • kapary, 1-2 łyżki
  • sól, pieprz
  • zioła np. posiekana mięta (opcjonalnie), łyżka
  • oliwa, pół szklanki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą, osuszaną pierś kurczaka kroimy na drobne kawałeczki lub w paski, przekładamy do miski. W kubku przygotowujemy marynatę: wlewamy ocet, sok z cytryny; dodajemy połówę skórki otartej z cytryny, sól i pieprz oraz zioła, po czym wlewamy oliwę - wszysttko dokładnie mieszamy i zalewamy marynatą kawałki kurczaka. Odstawiamy na min. 20 minut do lodówki. Gotujemy makaron, odcedzamy dokładnie. Kurczaka smażymy na patelni (razem z marynatą), dodajemy śmietanę, skórkę i kapary, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie wymieszany z resztą składników wykładamy na talerze, Dekorujemy parmezanem i listkami świeżej mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sycio111 06 września 2009 Choć makaron nie należy do moich ulubionych potraw, to jednak skusze się i wypróbuje ten przepis !!! Pozdrawiam !!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń