Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-02-2013
Delikatnie orzechowe penne, pieczone warzywa i aromatyczne klopsiki, po prostu poezja smaku i aromatu
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 293
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 466
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 293
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 466
Składniki
Klopsiki: mieszamy drobno pokrojone salami, mięso mielone, kasze manną, ostrą paprykę, sól, pieprz, jajko oraz woda. Formujemy malutkie klopsiki układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku przez 30 minut na 180 stopni.
Warzywa: Pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, układamy na brytfance posypujemy bazylią z oregano, solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy czosnek w łupinkach, wszystko skrapiamy trochę oliwą, delikatnie mieszamy i wkładamy do piekarnika (ku klopsikom) na 15minut na 180 stopni.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i cedzimy.
Gdy warzywa są już upieczone, najpierw wyciskamy czosnek z łupinki i miażdżymy go widelcem, następnie mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy resztę warzyw, wraz z sosikiem który nam powstał podczas pieczenia, oraz część upieczonych klopsików (resztę klopsików po ostudzeniu zamrażamy). Makaron z warzywami i mięsem mieszamy, tuż przed podaniem posypujemy tartym serem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.