Do góry

Śniadania Przepis na:

Perfekcyjne jajka sadzone. :)

Śniadania

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 13.10.2009

Odsłon: 30394

Czyli takie, gdzie białko jest ściete, a żółtko płynne. Moja pikantna wersja. :)

Składniki

  • jajka, 4 szt
  • olej lub smalec do smażenia, nie żałować
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka w proszku, do smaku
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mocno rozgrzać tłuszcz na patelni. Wbić jajka uważając, by nie uszkodzić żółtek. Zmiejszyć ogień. Doprawić jajka przyprawami. Polewać wierzch gorącym tłuszczem, aby górna warstwa białka sie ścięła. Na moment przykryć przykrywką, by miec pewność, że białko "doszło". Zdjąć ostrożnie z patelni, nim żółtka sie zetną.

  2. Najlepiej smakuje z kartofelkami posypanymi koperkiem. smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zibon 07 kwietnia 2014 Nie masz pojęcia o smażeniu perfekcyjnych jaj sadzonych - odsyłam do najlepszej akademii kulinarnej we Francji. A smażenie jaj w głębokim tłuszczu jak to tu niektórzy suregują to już obrzydliwe.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pgajewski1 07 kwietnia 2014 Do takich jajek obowiązkowo szpinak na śmietanie lub kalafior (brokuł) polany roztopionym masłem i tartą bułką lub fasolka szparagowa i obowiązkowo kefir lub maślanka. Mniam!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna_82 12 kwietnia 2011 też robię pikatne, dodaję jeszce ciut wegety :) uwielbiam z ziemniaczkami, jakąś salatką i kefirkiem, albo innym zsiadłym mlekiem :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 12 kwietnia 2011 Do sadzonego jajka obowiązkowo młode ziemniaczki ze świeżym koperkiem i zsiadłe mleko... A sadzone powinno być tak jak mówicie, ścięte białko i płynne żóltko...:)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 15 marca 2010 Mniam i do tego marchewka z groszkiem... Poezja :)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aaneczka01 10 grudnia 2009 Pewna miła pani z baru w Anglii zdradzila mi sekret jajek sadzonych jak z obrazka;) sprawdzilam i faktycznie udaja sie za kazdym razem. na patelni rozgrzewam olej, taka ilosc, by przykryc rozbite jajko. gdy zdarzy sie ze jajko wystaje ponad powierzchnie, polewam lyzka goracy olej tak, by ścielo sie bialko. odcedzam lyzka cedzakowa.....do jajecznicy Anglicy dodaja odrobine mleka...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aaneczka01 10 grudnia 2009 ... ja z kolei mam przepis z Anglii od pani z baru w mojej pracy. na patelni rozgrzewam olej (ale nie zbyt mocno), taką ilość, by olej przykryl rozbite jajko. ostroznie wbijam jajko tak, by nie uszkodzic zółtka.jezeli wystaje ponad powierzchnię oleju, polewam łyżką gorący olej po wierzchu i jak tylko bialko się zetnie, wyjmuje łyżką cedzakową. do jajecznicy anglicy dodają odrobinę mleka. pycha.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 19 października 2009 Znam osoby które robią jajecznice lekko ściętą i nazywaja ją jajami sadzonymi.Niby banał ale nie jeden skorzysta po przeczytaniu przepisu:)A wersja smakoszki1950 tez mi sie podoba!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń