Do góry

Desery Przepis na:

Perła Carycy

Przepis dnia 2017-01-03
Desery

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 17393

Dodano: 28.12.2016

Odsłon: 24827

Tego ciasta po prostu trzeba spróbować! Perła Carycy to bakaliowo - rumowe kule otulone puszystą masą, ułożone na kruchym cieście z pysznym akcentem dżemu truskawkowego. Każdy kawałek odkrywa tajemniczą perłę, pełną orzechów, rodzynek i migdałów skąpanych w słodkiej i aksamitnej masie pokrytej czekoladą. To prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych! Ciasto jest kaloryczne, ale Caryca Katarzyna sobie nie żałowała... Mały kawałek świetnie poprawiał jej humor :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • PUSZYSTA MASA:
  • 3 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • aromat waniliowy
  • PONCZ RUMOWY:
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • dżem truskawkowy
  • tabliczka czekolady
  • 3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, a ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Drugą część (białe ciasto) rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.

  2. Na białe ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równo go rozsmarowujemy. Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty (około 28). Na każdy kwadracik układamy posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki, a następnie zagniatamy i formujemy kule.

  3. Każdą bakaliową kulę układamy w równych rzędach na białe ciasto posmarowane dżemem truskawkowym i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45 minut.

  4. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy puszystą masę. Żółtka ucieramy z drobnym cukrem, a następnie dodajemy je do 0,5 szklanki mleka wraz z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Utarte składniki dodajemy do ciepłego, ale nie wrzącego mleka (1 szklanki) i mieszamy wszystko do momentu zgęstnienia. Gdy masa ostygnie ucieramy ją z kostką masła (ucierając dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy).

  5. Następnie przygotowujemy poncz. Zagotowujemy wodę z cukrem, ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączamy bakaliowe kule ponczem rumowym.

  6. Puszystą masę rozprowadzamy po całym cieście, pamiętając aby otulała każde wolne miejsce pomiędzy bakaliowymi kulami.

  7. Na koniec polewamy ciasto czekoladową polewą, przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą wraz z 3 łyżkami mleka. Ciasto schładzamy w lodówce i gotowe!

  8. Perła Carycy jest dość pracochłonna i kaloryczna, ale jaka smaczna!
    Raz w roku możemy sobie pozwolić na mały kawałeczek ;)
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 07 stycznia O Mamma mia...zwariowałam ;-) mimo tego,że nie kręci mnie pieczenie ciast i nie potrafię;-))) chcem to carskie cudoooo ;-) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 02 stycznia Jako ciastożerca już pokochałam, to ciasto :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mrzonka 29 grudnia 2016 Nikt nie informuje jaka blaszka? A to takie wazne..... Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 grudnia 2016 Nie dość ,że pychoty,to cudne ciacho i bardzo pracochłonne,ale warto zrobić dla kawałeczka rozkoszy w ustach:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 29 grudnia 2016 Diabli tam cukrzycę. Robię na Nowy Rok! Zjem kawałeczek, resztę rodzina. Super. Myślę, że z dżemem wiśniowym też będzie dobre. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 28 grudnia 2016 o raju ... genialne ciasto :-D rzeczywiście trochę pracochłonne ale jestem pewna, ze efekt wszystko wynagradza :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń