Do góry

Desery Przepis na:

Pianka truskawkowa

Przepis dnia 2008-03-27
Desery

Autor: corgie

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 460

Dodano: 26.03.2008

Odsłon: 18133

Koszt jednej porcji ok 4 zł.

Składniki

  • 0,25 truskawek
  • 30 ml. słodkiej śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 opakowania galaretki truskawkowej
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Galaretkę rozpuscić w odpowiedniej do ilości wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, odłożyc 1/3 do dekoracji, a reszte połączyć z truskawkami i żelatyna. Piankę wylać na blaszke wyłożoną folią spożywczą, wstawić do lodowki na 10 min, po tym czasie wylać galaretkę, pozostawić piankę w lodowce jeszcze na min. 30 min. Po schłodzeniu wyjąć piankę z blaszki i wyciąć z niej serduszka, dekorować pozostawiona bita śmietana. Do deseru można użyc truskawek mrożonych. W tym wypadku po rozmrożeniu trzeba truskawki odcedzić z powstałego soku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń